Hat jogalap, amely megengedi, hogy mások személyes adatait felhasználhassuk.

  1. Szerződés teljesítéséhez szükséges

Vállalkozások leggyakrabban a szerződés megkötését előkészítő lépések megtétele okán, vagy magának a szerződésnek a megkötése céljából kezelik mások személyes adatait. Ezen nincs sok indokolni való, ha gyűrűt rendel az ügyfél, tudnunk kell az ujjméretét, ha sört és pizzát kér kiszállítani a meccsnézéshez, elkérjük a szállítási címet.

  1. Hozzájárulás

Ha finom volt a pizza, akár törzsvásárlónk is lehet az ügyfél, aki hűségkártyát kap és feliratkozik a cégünk hírlevelére is, hogy mindig értesüljön az aktuális kedvezményekről és akciókról. Ilyenkor hozzájárulással kezeljük az e-mail címét. Küldhetünk neki markering üzeneteket és személyre szóló ajánlatokat, amíg forró a pizza és hideg a sör, nem kell attól tartanunk, hogy leiratkozik a hírlevél szolgáltatásunkról. Amennyiben mégis ezt tenné, azonnal törölnünk kell az adatait a hírlevél listánkról.

  1. Jogi kötelezettség

A gyűrű és a pizza mellé számlát is küldünk, hiszen ezt írja elő a jogszabály. A szerződés teljesítéséhez nem lenne szükség számlára, és a vevőnk hozzájárulása sem erről szólt, de a számviteli és adózási jogszabályok előírják a számla- vagy nyugtaadási kötelezettségünket. A szavatossági panaszok kezelése vagy netán a pénzmosási szabályok miatt szintén jogi kötelezettségünk az ügyfél adatait legalább 6 évig megőrizni.

  1. Létfontosságú érdek

Az üzleti életben ritkán fordul elő, hogy egy ügyfél vagy valaki más személyes adatát létfontosságú érdek miatt kezeljük. Ez a jogalap leginkább az egészségügyi vállalkozások életében merülhet fel.

  1. Közérdekű vagy közhatalmi jogosítvány

Szintén nagyon elvétve találkozunk ezzel a jogalappal a vállalkozásunkban. A szervezeteknél és az egyházaknál, jogi vagy egészségügyi cégeknél felmerülhet az alkalmazása.

  1. Saját vagy más jogos érdekeinek érvényesítése miatt.

Az ékszerboltunkban vagy a pizzériánkban kamerarendszer működik, a pizzafutár motorján GPS van, mert szeretnénk az alkalmazottaink testi épségét és a cégünk vagyonát biztonságban megőrizni. Alkalmazásukat a cégünk és az alkalmazottaink biztonságához fűződő jogos érdekünk érvényesítésének jogalapján tehetjük meg.

Figyeljünk rá, hogy egy pizza kiszállításához, ahogy láttuk, akár három jogalapra hivatkozva is kezelhetünk személyes adatokat, de minden adatot csak abból a jogalapból használhatjuk, amelyre a jogszabály engedélyezi. Nem küldhetünk hírlevelet minden ügyfelünknek, akinek az adatait a számlán feltüntettük, csak annak, aki kifejezetten feliratkozott a hírlevél listánkra!