Mire figyeljünk a hozzájáruláson alapuló adatkezelésnél?

Vegyük figyelembe már amikor tervezzük a hozzájáruló nyilatkozatot, hogy akár papír alapon, akár online történik majd a használata, később igazolnunk kell tudnunk a meglétét. Ne kössük össze más nyilatkozat elfogadásával, például az ÁSZF-fel! Ha mégis ilyen összevont, kevert elfogadást tervezünk, a másik nyilatkozattól egyértelműen megkülönböztethetőnek kell lennie.

Mi a helyzet a gyermek hozzájárulásával?

A 16. életévét betöltött kiskorú rendelkezhet hazánkban a személyes adataival. 16 éves kor alatti életkor esetén akkor jogszerű az adatkezelés, ha a gyermek felett szülői felügyeletet gyakorló személy adta a hozzájárulást vagy ő is engedélyezte. Figyeljünk arra, hogy az Unió egyes tagállamaiban ez az életkor 13-16. életév között változik.

Mikor lesz érvényes a hozzájárulás?

Több feltételnek kell ehhez teljesülnie: önkéntes alapon, tájékoztatáson alapul, konkrét célt szolgál, az adatkezelés minden okát világosan meghatározva, explicit és pozitív művelet eredménye (pl. elektronikus jelölőnégyzet, amelyet az érintettnek kifejezetten be kell jelölnie vagy egy gombot megnyomnia, vagy papír alapon lévő aláírás), egyértelmű és egyszerű nyelvezetű, jól látható, visszavonható és a hozzájárulás visszavonásának lehetőségét elmagyarázva (leiratkozási hivatkozás egy elektronikus hírlevél végén).

Mikor önkéntes egy hozzájárulás?

Az érintettnek lehetőséget adunk a szabad választásra úgy, hogy lehetőséget biztosítunk a hozzájárulás megtagadására vagy a hozzájárulásának visszavonására anélkül, hogy az érintettnek ebből bármilyen hátránya lenne. (hírlevél feliratkozás, klubtagság)

Vigyázat, ha alá-fölé rendeltség van a személy és a vállalkozás között, akkor az önkéntesség nem áll meg! Ilyen hierarchikus helyzet például a munkaviszony.

Önkéntes a hozzájárulás például, ha nyereményjátékot indítunk a vásárlóink vagy a hírlevélre feliratkozóink között, és egy jelölő négyzetben ebben a játékban való részvételhez kérjük az adatkezeléshez a hozzájárulásukat. Ők megadják, és mi felhasználhatjuk az adatokat a nyereményjáték lebonyolításához. De csak ahhoz!

Nem számít önkéntesnek a hozzájárulás, ha szingli napot hirdetünk a honlapunkon, és aznap a szingli vásárlóink 20% kedvezményt kapnak a vásárlásaikból. A vásárlás előtt ki kell pipálniuk egy jelölőnégyzetben, hogy önkéntesen adatot szolgáltatnak a családi állapotukról.

Ez nem lesz szabályos, ugyanis itt feltételhez kötöttük a hozzájárulást. A vásárlóink abban a hitben vannak, hogy csak akkor vásárolhatnak kedvezményesen, ha a családi állapotukra nézve nekünk információt és adatkezelési hozzájárulást adnak. Pedig ez nem így van.

Munkavállaló önkéntes hozzájárulása csak akkor elfogadható, ha ez a munkavállalónak többletjogot biztosít.

Nézzünk két példát arra az esetre, ha nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik a hozzájárulás megkérése!

A leggyakoribb ilyen eset, hogy 30 oldalas apró betűs és jogi szakzsargon nyelven megírt űrlap közepén csücsül egy kitétel, hogy a megrendeléssel egyidejűleg a vevő hozzájárul, hogy marketing célra az adatait a vállalkozás kezelhesse. Néha még az is benne van, hogy profilozhatja, vagy továbbadhatja egy másik cégnek marketing célra. Ez a hozzájárulás érvénytelen.

A másik, amikor előre kipipált jelölőnégyzetek vannak az elfogadás gomb felett, ami szintén érvénytelen hozzájárulást fog eredményezni.

Mi történik azokkal a hozzájárulásokkal, amelyeket a vásárlóink 2018. május 25-e előtt adtak a vállalkozásoknak?

A válasz egyszerű, meg kell nézni a hozzájárulásokat, hogy megfelelnek-e a GDPR fenti előírásainak, ha igen, nyert ügyünk van. Ha nem, akkor új hozzájárulásokat kell az érintett személyektől beszereznünk, még 2018. május 25-e előtt.